Buenos Aires Barrios - 1
Recoleta
21.11.2008 - 21.11.2008
30 °C
View
Seyahat
& Argentina
on acikbilet's travel map.
Buenos Aires, hem Arjantin'in başkentinin hem de ülkeyi oluşturan 23 eyaletten birinin ismi. Banliyöleriyle birlikte 13 milyon nüfusu barındıran şehir 48 mahalleden (İsp.: barrio) oluşuyor.
Şehrin kuzeyinde yer alan Barrio de la Recoleta 1871 yılındaki sarı humma salgınına kadar yerleşimin yaygın olduğu bir alan değilmiş. Salgın sırasında şehrin zenginleri o zamanlar Buenos Aires'in merkezi olan güneydeki San Telmo ve Barracas mahallerindeki -daha sonra fakirler ve göçmenlerce kullanılacak - evlerini bırakıp, daha güvenli gördükleri kuzey mahallelere yerleşmeye karar verdiklerinde, bugün şehrin en varlıklı bölgerinden biri olan Recoleta'nın temelleri atılmış. İsmini 18. yüzyılın ilk yarısında buraya bir kilise inşa eden ve “Padres Recoletos” olarak bilinen Fransız Fransiskenlerden alan Recoleta, komşu mahallaler Palermo ve Retiro ile birlikte şehrin Barrio Norte (kuzey mahalleleri) diye bilinen bölgesini oluşturuyor.
M.T. de Alvear, Montevideo ve Avenida Quintana caddelerini takip ederek Recolata'nın merkezi olan Plaza Juan XXIII'a yürürken, şehrin varlıklı kısmına geldiğinizi fark ediyorsunuz. Bu civardaki vitrinler daha albenili, insanlar hatta köpekler bile daha bakımlı. Meydanın Av. Quantina tarafındaki cafe'leri geçer geçmez 1878 yılında dikilmiş ve bugün genişliği 50 metreye ulaşmış olan kauçuk ağacı karşınıza çıkıyor. Bu devasa ağacın tam karşısındaki, üstünde Latince “Requiescant In Pace” (Tr: Huzur İçinde Yatsınlar) yazılı kapıdan geçerek mezarlığa adımınızı atıyorsunuz.
Fransız Prospero Catelin tarafından tasarlanan ve 1822 yılında açılan mezarlık, zaman içinde varlıklı ailelerin gösteriş yarışına girdikleri, alışageldiğimiz mezarlar yerine üzerleri heykellerle, iç kısımları resimlerle süslü kiliseciklerin sıralandığı bir yere dönüşmüş. Buradan yeni yer almanız mümkün değil. Sadece büyük büyükbabanız bir yer almışsa ve bir aile mezarlığı yaptırmışsa burada huzur içinde yatabilirsiniz.
Recoleta'da mezarlığı dolaştıktan sonra, Plaza Intendente Alvear'daki parkta biraz soluklanıp Arjantin'in en büyük kütüphanesi Biblioteca Nacional'e (Milli Kütüphane) gidebilirsiniz. Yapımına 1960'larda başlanan, ama 1992'de açılabilen ve ham sanat (Art Brut) akımının Buenos Aires mimarisindeki en önemli temsilcisi olan yapı, şu an San Telmo'da müzik araştırmaları merkezi olarak hizmet veren ilk binanın yerini almış. Arjantin edebiyatı denince ilk adı anılan Jorge Luis Borges de kütüphane yöneticisiyken San Telmo'daki binaya gidip gelmiş.
Kütüphaneye geldiğinizde, girişteki danışmada kayıt formu doldurarak içeri girebiliyor ve istediğiniz kitabı alıp binadan çıkarmamak kaydıyla okuyabiliyorsunuz. Devasa okuma salonu ve pencerelerden görünen engin şehir manzarası insanda hiç dışarı çıkmama isteği uyandırıyor.
Recoleta'ya gelmişken görmeden geçmemeniz gereken bir yer de, Museo Nacional de Bellas Artes (Güzel Sanatlar Müzesi). İki katında Arjantin'in en geniş koleksiyonunu barındıran müzeye giriş ücretsiz ve Avrupalı ya da Arjantinli ressam ve heykeltraşların hem ortaçağ hem de modern dönem eserlerinden örnekler görmek mümkün. Biz gittiğimizde, Meksika, Venezuela, Brezilya gibi ülkelerden sanatçıların eserlerinin sergilendiği Latin Amerika resmi ile ilgili bir sergiyi de gezme imkanı bulduk, geçici sergileri de takip etmekte fayda var.
Müzeden çıkıp sola doğru yürüdüğünüzde solunuzda hukuk fakültesini göreceksiniz. Ön yüzündeki kolonları ile eski Roma dönemine ait bir yapı hissi uyandıran bu bina ile ulusal televizyon kanalı Canal 7 stüdyoları arasında yer alan Plaza Naciones Unidas'taki 18 ton paslanmaz çelik kullanılarak yapılan devasa çiçek (Floralis Generica), Arjantin doğumlu Eduardo Catalano'nun eseri. Bu bölgenin ve Buenos Aires'in en yeni simgelerinden biri haline gelen çiçek, gün ışığı ile birlikte yapraklarını açıyor, havanın kararması ile birlikte ise kapanıyor.
Barış Pala
Posted by acikbilet 14:53 Archived in Argentina Tagged backpacking
ben bu metal cicegi cok sevdim aksam içine bir sey kacıyor mu acaba ? Bir de arada enteresan arjantinli insan resimleri de koysanıza, değişik tipler olduguna eminim ( yoksa yanılıyormuyum)
sevgiler
by patakurt